High end remodel and addition of a pool house, home theater, gym, indoor tennis court and media room.
High end remodel and addition of a pool house, home theater, gym, indoor tennis court and media room.

REMODELING LUXURY

 

  Not often does a custom residential architect have the opportunity to improve on a previous project.  Often, architects are called on to help correct problem areas or outdated design features.  However, when the project under consideration is the architects own design, how do they improve upon it?

 

 

A POOL FOR ALL OCCASIONS

 The new pool enclosure pavilion is constructed using traditional timber framing techniques including mortise & tendon connections as well as hand-crafted wood milling providing an exposed beam ceiling for the pool house.

 

Additionally, the design team employed the use of GMGLB (Grain-Matched Glue-Lam Beams).  In lieu of solid-sawn timber, the GMGLB’s allowed for higher structural values and provided the right aesthetic without the costs of rare and hard to find large solid timbers.

 
The pool pavilion is open provided with operable Nana Doors so that the structure can be opened up to the expansive terrace and patio on warm sunny days while also providing well insulated separation during the long, cold winter months when they are closed therefore extending the use of the pool year round.

 

DESIGN BUILD

 

  Curtis Gelotte and Eric  Drivdahl worked with the original owners of this custom home to design and build a luxury estate property inspired by the many English Country Homes that the owners enjoyed.  However, when life circumstances dictated that it was time for them to move on and sell their beloved home, the new owners immediately sought out the design expertise of Gelotte Hommas Architecture.

 

 

high end remodel and addition of a pool house, home theater, gym, indoor tennis court and media room.

EXPERIENCE MUSIC

 

  The majority of the interior remodel, however, was the construction of a state of the art home theatre.  The owner sought out Tom Hall of Cello Technologies to help create a truly remarkable experience.  Eric took advantage of a space in the original design that was planned for a future media room and was currently being used as excess storage.

 

 Expanding the space to enlarge the acoustic envelop and designing high-end acoustic separation of the new theater, Eric and Tom crafted a terraced seating plan that comfortably sits 8 to 10 with a 140” projection screen and 9.1 surround sound.  A fully integrated lighting and media control system round out the experience.

GOING GREEN

 

  The site work also afforded the opportunity to install a ground loop geo-thermal system that eliminated the need for a noisy and energy consuming traditional A/C system.  On the exterior, exposed wood and beams is paired with refined white painted millwork, stone and new landscaping. 

 One of the last steps for the project will be the installation of a new artificial turf lawn that will provide a clean and low-maintenance yard for the family to enjoy.

THE DESIGN TEAM

Projected Completion: 2014

Principal: Eric Drivdhal
Project Manager: Brie Nakamura


Builder: Johnson & Hunter LLC
Home Theater: Cello Technologies

Interior Designer: Henredon & Schoener
Structural: Voelker Engineers
Landscape Architect: Kenneth Philip Landscape Architects


Photography: Gelotte Hommas Architecture

GELOTTE HOMMAS ARCHITECTURE
3025 112th AVE. NE, Suite 110, Bellevue, WA 98004

T | 425.828.3081

© 2016 GELOTTE HOMMAS ARCHITECTURE
ALL RIGHTS RESERVED